Modewereld tekent voor gezonde carrière modellen

08 JULI 2016
Samenvatting
Het is een discussie die regelmatig terugkeert; wat te doen aan misstanden in de modewereld en ongezond dunne modellen op de catwalk en in magazines. Een ongezonde leefstijl is niet alleen onwenselijk voor de modellen zelf, maar ook voor de vele jonge meisjes en jongens die graag model willen worden. Om het goede voorbeeld te geven hebben twintig partijen uit de Nederlandse modewereld de handen ineen geslagen. Zij willen de gezondheid van hun modellen beschermen en tekenen daarom voor goed opdrachtgeverschap, een goede begeleiding van hun modellen, het betrekken van de ouders bij de modellencarrière van hun kinderen en realistische beeldvorming in de media.

Daar kan geen wetgeving tegenop
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is blij met dit initiatief. “Het is sterk als de branche en betrokkenen uit de mode een stap zetten om voor een gezonde leef- en werkomgeving voor de vaak hele jonge mensen te zorgen. Ik hoop dat er veel partijen volgen en deze werkwijze omarmen.” Het ministerie van Volksgezondheid en het programma Alles is gezondheid zijn mede-initiatiefnemers van deze aanpak.

Elkaar aanspreken op goed opdrachtgeverschap
Door de pledge bij het programma Alles is gezondheid… te ondertekenen, onderkennen de partijen dat ze een belangrijke verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van modellen. Ze zorgen voor goed opdrachtgeverschap en goede begeleiding van modellen en gaan elkaar daarop aanspreken. Ook zijn ze transparant over wat beginnende modellen mogen verwachten en betrekken de ouders bij het werk van hun kind. Fashion Council Nl zal als onafhankelijke instantie met expertise en autoriteit de uitvoering van deze pledge volgen, fungeren als meldpunt en verzoeken van nieuwe ondertekenaars beoordelen.

Stress, depressies en onverantwoord afvallen
De partijen onderschrijven het belang hiervan. Veel jonge meisjes van 12 tot 14 jaar voelen zich aangetrokken tot het modellenwerk. Het is hun droom een topmodel te worden. In veel gevallen worden ze goed en verantwoord begeleid door hun ouders en het bureau dat hun bemiddelt. Helaas is dat niet altijd het geval. Dan moeten de meisjes het zelf uitzoeken. Ze worden in het diepe gegooid zonder goede voorbereiding en begeleiding. Dat kan leiden tot stress, depressies en onverantwoord afvallen.

Uitbreiding aantal ondertekenaars
De pledge start met twintig ondertekenaars. De volgende fase is uitbreiding van het aantal ondertekenaars. Het Deense convenant waar de Nederlandse aanpak op gebaseerd is, heeft inmiddels meer dan 300 ondertekenaars.
Onder de ondertekenaars zitten bekende modellenbureau’s, ontwerpers, de confectie-industrie, een casting director, een stylist, modemedia en diverse andere partijen.

Download PDF
Download PDF
Over FashionWeek Nederland

About Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam
Mercedes-Benz embraces Amsterdam in the line-up of international FashionWeeks, because of its personal and outspoken character. Mercedes-Benz is all about style, design, class and innovation. The same goes for the fashion industry, and therefore the brand feels closely associated with the fashion branch both nationally and internationally. By sponsoring the major fashion weeks around the world Mercedes-Benz plays an active role in encouraging talented, innovative and ambitious designers.

About FashionWeek Nederland
FashionWeek Nederland is the largest and fast-growing Dutch fashion platform that represents the celebration of Dutch fashion talent, the building of bridges between creativity and commerce and the search for international connection. Based on its three pillars Connect, Grow and Celebrate and its three programmes: Catwalk (Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam), OFF SCHEDULE and Fashion LAB. FashionWeek Nederland connects parties inside and outside the fashion industry, it promotes growth and development, and it celebrates all the wonderful things that the Dutch fashion has to offer in talent and creativity. FashionWeek Nederland organises activities throughout the year, focusing on fashion lovers and professionals from fashion and related industries, including designers, labels, buyers, national and international press agencies, agents, the creative industry, government and semi-government and investors. FashionWeek Nederland organises the Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam twice per year: www.fashionweek.nl.

berichten